top of page

DE VRIJHEID VAN ADEMHALEN

Het is alweer 4 maanden geleden dat ik mijn Yoga Teacher Training deed in Rishikesh, India. Een prachtige ervaring die me zoveel nieuwe inzichten heeft gegeven op het gebied van Wellbeing!


LIFE FORCE Wat me tijdens deze maand misschien nog wel het meeste is bijgebleven naast de yogatechnieken, de meditatie, anatomie en filosofie, is wel de enorme kracht van de ademhaling (pranayama). Prana, letterlijk vertaald Life Force (adem) is iets waar we elke dag weer, een uur lang bewust bij stil stonden, daar waar het ademhalen in ónze cultuur eigenlijk nauwelijks aandacht krijgt, het gaat toch vanzelf? Zo vanzelf dat we weleens vergeten te ademhalen (herkenbaar?). Velen overleefde de sessies dan ook niet en belandden tijdens het beoefenen van de diverse technieken (Kapal Bhati, Nadi Shodhana, Yogic Breath etc.) in een diepe slaap, want de rust en ontspanning die je ervaart door pranayama is zó intens, dat ik na de yoga opleiding besloot niet alleen de yoga zelf, maar vooral ook de paranayama mee terug te nemen naar Nederland :).


STRAKKE BUIK In onze westerse cultuur hebben we ons een schoonheidsideaal aangemeten van een strakke buik wat staat voor gezondheid, kracht en discipline. Doordat we een slanke buik willen, ademen we slechts tot aan onze longen en zetten we ons lichaam daarmee ook vaak op slot. Hiermee onthouden we ons echter ook van een behoorlijke dosis waardevolle zuurstof die we nodig hebben om elke cel van ons lichaam goed zijn werk te kunnen laten doen. In India laten de vrouwen zich niet leiden door dit schoonheidsideaal. Hun ademhaling is zó diep, dat de longen het middenrif naar beneden duwen, en de buik uitzet bij iedere diepe ademhaling. Voor hen geen ingehouden buik, geen gespannen schouders maar een gevoel van vrijheid!


LIFECHANGER Net als gezonde voeding, beweging en ontspanning is een goede ademhaling een essentieel onderdeel van een gezonde lifdestyle. Door (kwali)tijd te schenken aan pranayama ervaar je door de dag heen zoveel meer bewustzijn, helderheid, kracht en ontspanning. Het is een echte lifechanger!


Wil jij ook vrijer kunnen ademhalen en meer ontspanning ervaren? Neem dan even contact met me op.
3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page